Tipy a triky: Jak vytvořit na laseru puzzle s využitím tetovacího papíru

Kategorie Lasery

Laser Dave, kolega z TROTEC USA, v jeho pravidelné rubrice zveřejnil zajímavý video tip, který jsme se pro vás rozhodli také vyzkoušet. Jedná se o výrobu puzzle a dalších menších produktů, řezaných na laseru, za pomoci přenosu tisku na materiál na tetovacím papíru.

Vyzkoušeli jsme postup zveřejněný ve videu (viz níže) a můžeme říct, že je zajímavý a usnadní práci těm, kteří nemají k dispozici drahou UV tiskárnu. Je však potřeba hned na začátek podotknout, že u výroby puzzle tímto způsobem budete limitováni velikostí tetovacího papíru, který je maximálně A4 nebo menší.

Puzzle na laseru s využitím tetovacího papíru

Objednali jsme si přesně stejný tetovací papír, jaký používal Laser Dave ve videu (viz níže). Jedná se o tento typ z Amazonu – Sunnyscopa Printable Temporary Tattoo Paper for LASER Printer. V Česku se tetovací papíry prodávají spíše pro termotiskárny, které lze určitě také využít, pokud termotiskárnu vlastníte.

Trik spočívá ve využití papíru určeného primárně pro nalepovací tetování. Ten se potiskne v normální laserové tiskárně (zrcadlově) vybranou grafikou či obrázkem a za pomoci navlhčeného hadříku pak přilne k požadovanému materiálu (např. lze aplikovat na dřevo nebo akryl (jakoby byl na něj vytištěn). V dalším kroku je možné potištěný materiál na laseru rozřezat na požadované tvary – například puzzle.

 

Jak na to krok za krokem se dozvíte v následujícím videu.

U videa si můžete zapnout anglické nebo české nebo slovenské titulky (automatický překlad Google – není dokonalý, ale k pochopení stačí). Podrobný návod, jak automatický překlad zapnout, je například zde. 

Pokus jsme provedli a můžeme konstatovat, že tento trik s tetovacím papírem lze u menších formátů puzzle využít. Je však třeba si přiznat, že tisk na laserové tiskárně je méně kontrastní a barvy trochu bledší, než kdyby šlo o přímý UV potisk na materiál, který budeme později řezat.

UV tisk a následná gravura přímo na dřevěnou překližku

Puzzle a další výrobky řezané na laseru jsou velmi oblíbené a pokud se pustíte do výroby větších formátů, než je A4, budete pravděpodobně využívat místo tetovacího papíru spíše UV tisk přímo na materiál, který poté přesně rozřežete na laseru Trotec .

Tento postup jsme vyzkoušeli také. Nechali jsme si klasicky v tiskárně potisknout dřevěnou desku a tu posléze řezali na laseru. A dopadlo to, jak vidíte v následující galerii, velmi dobře.

Budeme rádi, pokud nám napíšete, zda jste už na vašem laseru Puzzle zkoušeli vyrábět a jaké tipy a triky a materiály se osvědčily vám. Těšíme se na vaše postřehy.

 

 

Více o laserech se dozvíte na našem specializovaném webu megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

 

 

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny