Tipy a triky: Perfektní řez akrylu na laseru TROTEC díky navlhčené běžné papírové utěrce

Naučíme vás jednoduchý, ale velmi praktický laserový trik, jak výrazně snížit možnost vzplanutí či znečištění materiálu při řezání akrylu – a to pouze pomocí papírových (kuchyňských) utěrek, které navlhčíte a vložíte pod výrobek.

Jak uvidíte v instruktážním videu níže, změna je to opravdu výrazná a dosáhnete tak skutečně dokonalých výsledků.

Akryl jako materiál vyžaduje při laserovém řezání vyšší frekvenci v porovnání například se dřevem. Vyšší frekvence umožňuje rovnoměrné přenášení energie na materiál, což způsobuje rovnoměrný řez a vytváří skleněně průhlednou, leštěnou hranu. Aby hrana byla skutečně krásná a nedošlo k vzplanutí v okolí dopadu laserového paprsku, doporučujeme následující trik.

Jak na to?

  • Vezměte úplně obyčejné papírové kuchyňské utěrky a odtrhněte několik kusů tak, abyste je složili zhruba do 4 vrstev pod celou plochu gravury.
  • Opatrně je navlhčete vodou, ale pouze tak, aby se nerozpadly a držely pohromadě.
  • Vložte je dovnitř laseru na mřížku do místa řezání a na ně položte akrylovou destičku.
  • Pošlete do laseru připravenou laserovou úlohu s grafikou, jak jste zvyklí.
  • Po dokončení úlohy vyjměte hotový výrobek: uvidíte krásné čisté hrany bez okouření či ohoření.
  • Pro ještě lepší výsledky můžete využít malých pomocných držáků z akrylu (viz obrázek níže), které umístíte na kraj řezací mřížky, kolem vložené navlhčené papírové utěrky, a tak vytvoříte mezeru mezi laserovaným výrobkem a utěrkou.
  • Horko z paprsku pak při kontaktu s mokrým materiálem působí mírné odpařování a brání vzplanutí a okouření řezané hrany finálního výrobku.
  • Tento trik skvěle funguje i u akrylu s vyšší tloušťkou – dokonce i u 80 wattového laseru bude všechna přebytečná laserová energie zachycena navlhčenou papírovou utěrkou. A vy máte čistý dokonalý řez.

 

nnn

Podrobný návod najdete v následujícím videu. U videa si můžete zapnout anglické nebo české nebo slovenské titulky (automatický překlad Google – není dokonalý, ale k pochopení stačí). Podrobný návod, jak automatický překlad zapnout, je například zde.

Zaujala vás tato problematika? Potřebujete radu? Chcete si laser u Megaflexu pronajmout nebo koupit? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny