Zajímavé využití laseru: Pečetidlo

Kategorie Lasery

Často vám ukazujeme a nebo naopak přijímáme nápady od vás, co všechno je na laserech možné vyrábět. Dnes vám ukážeme, jak jsme vygravírovali pečetidlo.

Jedním z mnoha možných využití vláknových laserů Megaflex SHINE Fiber nebo Trotec Speedy 100/300/400 flexx/fiber, které není až tak běžné, je hluboké gravírování kovů. A to nejspíše zůstane ještě mnoho let doménou CNC frézek, které pracují přesně a rychle, jsou rozšířené a relativně dostupné. Mechanické gravírování má ale svoje limity, především v detailech, které je možné přenést z grafického programu na gravírovaný předmět. Co tedy gravírování v místech, kam se frézka nedostane, například v dutinách forem? My jsme vyzkoušeli gravírování velice jemného motivu na mosazné pečetidlo o průměru 30 mm.

Jemný motiv na mosazné pečetidlo

Předloha obsahovala znak města se dvěma lvy, text a lipové listy po obvodu. Pro gravírování jsme použili laser SHINE Fiber s  výkonem 20W a čočkou 160 mm. Grafiku jsme běžným způsobem naimportovali do programu SCAPS SAM Light 2D, gravírované plochy vyplnili šrafami s odstupem 0,003 mm.

Použili jsme dvě šrafování pod úhlem 0 a 90 stupňů. Pro zvýšení kvality podkladu jsme v nastavení laseru kombinovali gravírování (P = 20 W, V = 150 mm/s, f = 20 kHz) s tzv. leštěním, kdy nastavením vysoké rychlosti a frekvence dosáhneme odstranění drobných nerovností na odgravírovaném povrchu (P = 15 W V = 600 mm/s, f = 80 kHz). Po jednom opakování u vás může zavládnout překvapení, protože gravůra je sice patrná, ale ne hluboká. Pro dosažení hloubky je nutné gravůru opakovat. Pečetidlo na obrázku jsme nechali laser gravírovat 60 min. Po vyleštění na brusném papíře hrubosti 2000 pod vodou bylo pečetidlo krásně připraveno k používání.

 

Pokud potřebujete poradit nebo máte o zboží zájem a nejste registrovaní zákazníci naší firmy, kontaktujte laserové odborníky: na telefonu: 725 574 817 (Ing. Lukáš Novák) 724 102 490 ( Jiří Dušek), 725 574 819  (Ondřej Beran),  nebo e-mailem ve tvaru: jmeno.příjmení@megaflex.cz

Další informace o laserech a také všechny kontakty na prodej a servis laserů najdete v záložce KONTAKTY na adrese http://www.trotec-laser.cz/

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny